Япония прие законопроект за легализиране на лекарствата на основата на канабис след

...
Япония прие законопроект за легализиране на лекарствата на основата на канабис след
Коментари Харесай

Япония легализира лекарствата на основата на канабис

Япония одобри законопроект за узаконяване на медикаментите на основата на канабис след преразглеждане на строгите си закони за опиатите. В същото време бе затегната възбраната за приложимост на марихуана за забавление, съобщи Агенция Франс Прес.

Промените в японските закони за надзор на канабиса и опиатите, признати в горната камара на Народното събрание, ще проправят пътя за унищожаване на възбраната за медицински артикули, получени от канабис. Лекарствата на основата на канабис, създадени с дейната съставна част канабидиол или CBD, към този момент се употребяват в чужбина за лекуване на разнообразни положения като тежка епилепсия. 

Това е победа за пациентските групи, които организират акции за достъп до тези медикаменти. Промените обаче водят до стягане на така и така строгата японска политика за канабиса. Консумацията на марихуана беше оповестена за закононарушение.

Длъжностните лица частично упрекват това за неотдавнашното увеличение на броя на арестите, свързани с канабис. Преди измененията вдишването на марихуана беше механически законно, за разлика от присъдата до пет години затвор за владеене.

Първоначално този закон беше признат, с цел да се предотврати арестуването на аграрни производители, които инцидентно са вдишали психоактивен пушек при развъждането на коноп. Но разтревожени от неотдавнашното повишаване на броя на арестите поради канабис, изключително измежду младежите, в това число младежите, управляващите взеха решение да вземат ограничения.

Съгласно преразгледаните закони лицата, хванати да използват или имат марихуана, могат да бъдат наказани на отнемане от независимост до седем години.

Статистическите данни на Министерството на здравеопазването демонстрират, че броят на арестите, свързани с канабис, е достигнал рекордните 5 783 през 2021 година, като се следи доста нарастване измежду младежите и хората на 20 години. А съгласно полицейско изследване от 2020 година на 748 души, задържани поради владеене на марихуана, 30 % от тях са показали неналичието на санкции против потреблението като окуражаващ фактор.

" Тъй като от ден на ден младежи се насочват към корист с марихуана, се надяваме, че тази проверка ще постави завършек на наклонността ", съобщи високопоставеният държавен представител Хироказу Мацуно, откакто законопроектът беше утвърден от Народното събрание.

Законът за надзор на канабиса в Япония е въведен през 1948 година по време на следвоенната окупация на Съединени американски щати, само че той не е изключение в Азия, където строгите санкции за приложимост на опиати са норма. Въпреки това десетилетията на изострен държавен кръстоносен поход против противозаконните опиати, синоним на мантрата " dame zettai " (абсолютно не), доведоха до мощно заклеймяване на марихуаната в Япония.

Само 1,4 % от хората в Япония настояват, че са опитвали марихуана, до момента в който във Франция те са над 40 %, а в Съединените щати - към половината, сочат данните на здравното министерство. Строгите японски закони против канабиса са вкарали в клопката си международни звезди, измежду които Пол Маккартни, който през 1980 година прекарва девет дни в ареста, откакто опиатът е открит в багажа му.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР